Jarenlang was ik iemand die het liefst alleen aan het werk was. Ik deed het wel zelf, want dan wist ik tenminste zeker dat het goed ging. Dan kon ik lekker snel werken. Ik dacht dat ik alleen verder zou komen, en vond het maar lastig om met anderen samen te werken. Maar toch ontdekte ik een tijd terug dat dat helemaal niet klopte. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder. Door samen te werken hoef je het niet allemaal zelf te doen. Ja, hoor ik je denken… dat lijkt me logisch!

En toch voelde dat voor mij eerder niet zo. Mijn idee was dat als ik het zelf deed, dat ik dan op niemand hoefde te wachten. Ik kon op mijn eigen tempo werken. Hoefde met niemand rekening te houden. Kon alleen mezelf op de kop geven als het niet lukte. En toch begon het te knagen. Want ja… alleen is ook maar alleen. Dat betekende ook dat ik weinig mensen zag en veel alleen thuis was. Ik had ook niemand om mee te overleggen, ook niet als ik er zelf even niet uit kwam. En ik moest natuurlijk alle taken die bij een bedrijf horen alleen doen. Ook die dingen die ik helemaal niet leuk vond.

Toch heeft het best een tijd geduurd voor ik begon samen te werken met anderen. Ik besloot te onderzoeken hoe ik dan zou kunnen samenwerken, zonder mijn zelfstandigheid te verliezen. Hoe kan verder komen door samen te werken, maar toch mijn beslissingen zelf blijven nemen? Ik ben eerst gaan kijken naar de ballen die ik in de lucht hield. Welke taken waren er allemaal binnen Happy Mama, Happy Kids. En welke van die taken deed ik met tegenzin? Waar was ik heel goed in, en waar wat minder? Waar wilde ik mijn kostbare tijd wel in investeren, en waar niet?

Je hoeft niet alles zelf te kunnen

Ik ontdekte bijvoorbeeld dat het maken van een website niet mijn ding was. Ik kon het wel, maar het kostte veel tijd en energie. Dus ben ik op zoek gegaan naar iemand die mij daarbij kon helpen. Ik vond een Virtual Assistant, Sam Borst van Samva. Ik ben met haar gaan samenwerken. Ook de belastingaangiftes zijn niet mijn ding. Ik vroeg Kelly de Groen van Tijd voor Winst me hierbij te helpen. Sam maakte mijn website, Kelly doet mijn aangiftes en ik heb ineens zeeën van tijd over voor de dingen die ik wel heel erg leuk vind om te doen. Sinds die eerste samenwerkingen sta ik meer open voor nieuwe mogelijkheden. Steeds kijkend naar wat ik zelf liever niet doe, en dat uitbesteden. Want ook op die manier kom je veel verder, en zelfs ook sneller. En ook dit is samenwerken.

Samen werken aan mijn bedrijf

Afgelopen maand ben ik lid geworden van de 365 Business Tribe. Een initiatief van David en Arjan van 365 dagensuccesvol, waar ik al voor het 4e jaar betrokken ben. De 365 Business Tribe is een community met ondernemers, waarin we dagelijks werken aan ons bedrijf. Elke dag een oefening, video, format om te vullen. In de community delen we onze ideeën, problemen, tips en uitdagingen met elkaar. Dus ook hier: Alleen ga je sneller, samen kom je verder.