Dit is een onderwerp waar ik de laatste tijd nogal eens tegen aan loop. Ik vind het lastig om hulp te vragen en heb moeite met hulp accepteren als het aangeboden wordt. Ik ben er inmiddels al iets beter in geworden, maar het blijft wel een dingetje. Ik ben vast niet de enige, Daarom wil ik mijn verhaal met jullie delen en wat handvatten geven die ik heb ontdekt en heb mogen ervaren. Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van hulp vragen?

November 2020 werd ik op een donderdagavond heel ziek. Duizelig, hoofdpijn en niet op mijn benen kunnen staan. Ik dacht in eerste instantie dat ik een hersenbloeding had maar na een bezoek aan de huisarts bleek ik een ontsteking te hebben in mijn evenwichtsorgaan. 

Dat weekend dat er aan kwam zouden de jongens bij mij zijn, dus er moesten boodschappen gedaan worden en ik moest voor bloed onderzoek nog naar het ziekenhuis. Maar rijden kon ik niet… Daar begon mijn reis om hulp te vragen.

Hulp vragen is zwak

Er zitten van die stemmetjes in mijn hoofd die zeggen:

  • Je moet het zelf doen.
  • Je moet het toch alleen kunnen. 
  • Iedereen kan het, waarom lukt het jou dan niet.
  • Iedereen is al zo druk
  • Ze zullen me wel een zeur vinden.

Deze stemmetjes hebben een invloed op mijn gevoel en gedrag. Ik vond er wat van om hulp te vragen maar ik moest het wel doen anders hadden we dat weekend geen eten. Ik belde mijn vader en die ging mee naar het ziekenhuis. Hij boodt meteen aan ook even langs de supermarkt te gaan, onder het mom van “dan heb je dat ook mooi geregeld”. Dit had ik niet verwacht en het was voor mij een succes ervaring die ik heel bewust voelde.

Na het herstel van mijn evenwichtsorgaan bleef ik heel moe en de hoofdpijn die bleef. Mijn moeder maakte de opmerking “heb je geen stress?” Nee joh, ik toch niet! Ik heb alles onder controle!

Je hebt toch geen stress?

Die avond ben ik toch eens gaan zitten met de vraag van mijn moeder in mijn hoofd. Ik heb alles eens op een rij gezet en kwam ik tot de pijnlijke conclusie dat ik absoluut stress had. Het balletje is gaan rollen. Door toe te geven dat ik stress had, gaf mijn lichaam ook steeds meer signalen af dat ik nu echt rustig aan moest doen. De hoofdpijn bleef, alles kostte me energie en ik huilde om het minste of geringste . Na een verwijzing van de huisarts naar een psycholoog kwam het hoge woord eruit. Ik heb een burnout. Pffff, dat was even slikken. 

Van alle kanten kwam er hulp. En dat was zo overweldigend! Omdat ik altijd alles alleen deed en ook niet veel deelde, wist ik niet goed wat ik ermee moest. Een vriendin van me zei tijdens een gesprek dat ze me egoïstisch vond, die kwam binnen. Ze zei “Jacq, je staat echt altijd voor iedereen klaar, jij bent super attent, jouw ontgaat niets en je weet op de juiste moment iemand te bellen te appen of een kaartje te sturen. En nu jij hulp nodig hebt van ons zeg je “nee, ik kan het allemaal zelf wel”. Je ontneemt ons de kans voor jou klaar te staan. Zo kunnen wij  niet van waarde zijn voor jou en dat vind ik niet eerlijk. 

Voordelen van hulp vragen

Ik heb inmiddels een beetje geleerd op een andere manier naar hulpvragen te kijken, waardoor het nu gemakkelijker gaat. Niet uit ‘zwakte’ maar juist uit vanuit kracht! Vragen om hulp kan voordelen hebben voor jezelf en voor anderen. Daarom pak ik regelmatig de voordelen van hulp vragen erbij. Ik heb er een paar samengevat die voor me werken en heb er nu veel aan . Ik deel ze graag met jullie.

Je gaat beter en sneller 

Je kunt eerst zelf aan gaan modderen, het wiel proberen uit te vinden, maar je kunt ook mensen om hulp vragen die het wiel al lang hebben uitgevonden. Het voordeel van hulp vragen, is dat als je de hulp inroept van iemand met de kennis, vaardigheden en tijd die nuttig voor je kunnen zijn, dat je dan sneller je doel behaalt. De ander kan je dingen leren, je informatie geven die je zelf nog niet had. En ze kan je in contact brengen met de juiste mensen. Ik ben nu in gesprek met mensen die ook een burnout hebben gehad. Ik vraag ze om tips of hoe ze dingen hebben ervaren. Dit kan ik niet alleen. Samen gaan we veel sneller.

Alleen ga je snel, samen kom je verder

Je voelt je verbonden

Het is wetenschappelijk bewezen. Mensen hebben behoefte aan verbondenheid. Dit betekend dat mensen graag betekenisvolle en zorgzame relaties met andere mensen willen hebben. In die relaties willen we voor de ander zorgen, maar we willen ook verzorgd worden. Vragen om hulp versterkt de verbondenheid met anderen. Hulp vragen geeft me de mogelijkheid om aandacht en hulp van een ander te ontvangen en daarmee voel ik me verbonden..

Het maakt je dankbaar

Als je bruikbare hulp hebt ontvangen is de kans aanwezig dat je je dankbaar voelt. Misschien niet meteen, maar op den duur wel. Het voelen en uiten van dankbaarheid is goed voor je. Dankbaarheid heeft allerlei positieve effecten op ons. Er worden stofjes aangemaakt die er voor zorgen da je beter slaapt, je stresslevel daalt, je fysieke klachten nemen af en je voelt je minder angstig en depressief. Ik ben ontzettend dankbaar voor de groep mensen die ik nu om me heen heb.

Geef de ander kans om je te helpen

Vrijwel iedereen wil anderen graag helpen. Door hulp te vragen biedt je een ander gelegenheid om iets voor jou te betekenen. Bovendien is het vragen om hulp een soort van compliment aan de ander. Door hulp te vragen geef je iemand het gevoel van waarde. Diegene kan voor jou van waarde zijn. Gun hem of haar die kans.

Ik zit nu aan het begin van mijn traject bij de psycholoog en ik heb er ontzettend veel zin. Ja, het is spannend, maar ik weet dat ik het niet alleen hoef te doen. Ik weet dat er mensen zijn die ik kan vragen om hulp. En dat ga ik zeker doen!

 

Liefs Jacquelien