Je bent het vast met me eens dat een stabiele thuisbasis prettig is voor kinderen om in op te groeien. Dat kinderen beter tot hun recht komen als het thuis fijn is. Kinderen gedijen nou eenmaal het best als ze twee ouders hebben die goed voor ze zorgen. Die voor ze klaar staan. Maar het is nog fijner als die twee ouders het ook samen nog eens leuk hebben.

Een fijne relatie zorgt voor liefde en warmte in een gezin. Het zorgt voor veiligheid. Maar dat gaat niet vanzelf.

Hoe zorg je nou voor een stabiele thuisbasis? Wat heb je als ouders te doen, om ervoor te zorgen dat jullie kinderen opgroeien in een liefdevol nest?

Investeren is het antwoord.

Als je namelijk niet investeert, dan ben je aan het vertrekken. Een relatie blijft niet voor eeuwig als vanzelf doorlopen. Daar heb je iets voor te doen.

Er zijn een aantal fasen te onderscheiden binnen een relatie.

In de eerste fase, die van de verliefdheid, is echt alles geweldig aan je partner. Daarom loop je de hele dag met vlinders in je buik en ben je graag zoveel mogelijk bij je nieuwe lief. Je doet je best voor elkaar, door elkaar te verrassen met lieve briefjes. Je wilt zoveel mogelijk bij de ander zijn. Deze fase is er intensief en gaat na een maand of drie dan ook over in de volgende fase.

Die van het consolideren. Jullie relatie wordt stabieler. Er worden afspraken gemaakt, consessies gedaan. Je relatie wordt een soort van onderneming die jullie samen tot een succes gaan maken. En op den duur worden jullie samen één geheel. In veel gevallen komen daar in de loop van de tijd nog een aantal kinderen bij. Jullie vormen je eigen gezin.

De volgende fase is die van de struggles. Tot nu toe verliep alles als vanzelf, maar door onder andere de komst van de kinderen is er veel veranderd. Je hebt allebei een eigen rol in het gezin gekregen. Je partner is niet langer alleen je maatje, maar vooral vader of moeder van je kinderen. Door alles wat er praktisch moet gebeuren dreigen jullie elkaar uit het oog te verliezen. Jij komt op de tweede plaats.

Maar zo hoeft het niet te gaan

Het is tijd om te investeren of te vertrekken. Op het moment dat je niet actief investeert in je relatie, ben je namelijk automatisch aan het vertrekken. Dat kan niet anders. Als je geen moeite meer voor elkaar wilt doen is het eind van jullie relatie in zicht. En daar gaat je stabiele thuisbasis voor jullie gezin.

Gelukkig is er goed nieuws. Je kan namelijk altijd terug naar de fase van de verliefdheid. Simpelweg door tijdens je hele relatie te blijven investeren. Dus maak tijd voor elkaar. Verras elkaar met lieve briefjes. Ga samen picknicken (en laat de kinderen achter bij opa en oma). Organiseer een weekendje weg met z’n tweeën. Het doet er niet toe, als je maar tijd met elkaar doorbrengt. Zonder kinderen.

Of kom naar ons nextlevel relatieweekend.

Dus… wat ga je doen? Wil jij die stabiele thuisbasis voor jullie kinderen? En voor jezelf? Wil jij een fijne relatie, vol warmte en liefde? Begin dan nu nog met investeren, want anders ben je al aan het vertrekken.