Kan jij genieten van complimenten? Of vind jij het stiekem best lastig ze echt aan te nemen? Hoor jij wel eens: “Wat heb je een leuke broek aan!” of “Wat zit je haar leuk”. En is jou reactie dan iets in de trant van: “Alleen jammer dat je nog wel mijn dikke kont ziet” of “Ach, hij was maar een tientje” of “Maar jij ziet er nog veel beter uit!” Lees dan zeker verder.

Lastig om aan te nemen

Complimenten… Hoe lastig is het om ze aan te nemen. Want ben je niet arrogant als je het eigenlijk wel met de gever ervan eens bent? Of ben je het er juist niet mee eens? Hoor je eigenlijk wel écht wat er tegen je gezegd wordt? Ik merk bij mezelf dat ik het in elk geval best lastig vind.
Als iemand me een compliment geeft, weet ik vaak niet hoe ik daarop moet reageren. Omdat ik niet arrogant over wil komen probeer ik het maar een beetje af te zwakken, en over te gaan op een ander onderwerp. Of ik kaatst meteen een compliment terug, zodat het maar niet meer over mij gaat. Want het is toch best raar om te zeggen “Dank je, dat vind ik zelf eigenlijk ook wel!

Dankjewel, dat vind ik zelf eigenlijk ook wel!

Toch is dat precies wat je wel zou mogen zeggen. Hoor wat er gezegd wordt, en laat het compliment ook echt binnen komen. Je mag gewoon genieten van complimenten. Daar wordt je namelijk heel gelukkig van. Want willen we niet allemaal graag horen wat we goed doen, dat we gezien worden, dat we goed zijn zoals we zijn?

Ik ben er in elk geval druk mee aan het oefenen gegaan, en ik merk dat het nog echt leuk is ook! Voor mij maar ook voor de gever van het compliment.
Want zie eens voor je. Jij bent degene die een compliment aan een ander geeft, misschien wel na lang nadenken. Je hebt het compliment nog niet goed en wel uitgesproken en hij wordt meteen van tafel geveegd. Waar doe je dan de moeite voor? Je wilt iets positiefs meegeven, maar dat wordt niet geaccepteerd. Want dat is precies wat er namelijk gebeurd.

Wijs jezelf en de ander niet langer af

Als je een compliment direct terugkaatst, wijs je daarmee eigenlijk jezelf én de ander af! Door het compliment niet aan te nemen, zeg je dus eigenlijk dat de gever het niet goed ziet. Dat zijn kijk op jou niet klopt. Maar dat KAN helemaal niet. Het is namelijk zijn mening, en die wil hij delen met jou. Je kan het er dus mee eens zijn of niet, maar je kan niet zijn/haar mening veranderen.

Krijg je een compliment, geniet er van en voel je geliefd.

Krijg je dus een compliment, neem het dan gewoon aan, geniet er van, en voel je geliefd.
Aangezien ik graag van mezelf wil houden zoals ik ben is het dus ook van belang om een compliment te kunnen aannemen en binnen te laten komen. Daar wordt ik namelijk gelukkig van! Vanaf nu ga ik dus elk compliment beantwoorden met “Dank je, dat vind ik zelf eigenlijk ook wel!”
Ik weet zeker dat me dat gelukkiger gaat maken? Probeer jij het ook?

Liefs,

Jessica