Gezond eten blijft voor mij een uitdaging. Ik wéét precies wat ik moet eten, maar hoe dan… Jarenlang ben ik in de weer geweest met diëten,  met als resultaat een enorm jojo-effect. En is dat dan gezond eten?

Oh ja, natuurlijk krijg je in een dieet gezonde voeding voorgeschoteld, maar ik voor mij zat daarin niet het probleem Het probleem zit hem veel meer in wat ik denk over gezond eten en over overgewicht. In mijn hoofd is gezond eten namelijk duur, en lastig. Als je gezond eet kan ons hele gezin niet mee eten, en dus moet ik voor mij apart iets maken. Dat is wat uit al die diëten is gebleken. Diëten is hartstikke lastig.

Een super onhandig voorbeeld voor mijn kind

En over mijn lijf praatte is al helemaal negatief. Ik ben te dik, ik kan niet eens gezond eten. Oh ja, ik kan heel goed afvallen, maar daarna kom ik toch weer aan. Super onhandige gedachten om te hebben. En erger nog, een super onhandig voorbeeld voor mijn kinderen.

Wat geef ik ze mee als ik steeds zo negatief over mezelf spreek? Ik vertel ze dat je er niet toe doet als je zwaarder bent dan de norm. Ik vertel ze dat uiterlijk belangrijker is dan innerlijk. Maar is dat wel zo? Nee! Natuurlijk niet!

Mam, ik vind mezelf echt lelijk

Maar intussen kwam mijn zoon van 10 wel bij me. “Mam, ik vind mezelf echt lelijk. Ik heb een dikke buik en mijn benen zijn ook te dik”. Een mega schok! Dit is wat ik altijd tegen mezelf zijn, en mijn zoon duwt me even met de neus op de feiten. Hier heb ik iets mee te doen. Mijn gedrag is super onhandig als voorbeeld voor hem.

Ik besloot mijn lijf te accepteren zoals het was. Met dat buikje en die stevige billen. Ik besloot positief over mezelf te gaan praten. Dat was niet makkelijk, maar het ging wel steeds beter. Nu ben ik intussen op een punt dat ik voel dat ik ook beter voor mezelf mag gaan zorgen, maar hoe? Dat is altijd het eerste wat in mij opkomt. Hoe dan? Ik heb iets te doen met voeding en met mijn mindset rondom voeding.

Wie kan me hierbij helpen?

Ik kan het blijkbaar niet alleen en dus ben op zoek gegaan naar mensen die me daarbij kunnen helpen. Mensen die me kunnen helpen bij het bereiken van een gezond gewicht, zonder diëten. De eerste tips heb ik binnen van Elisa Bergheger en ben ik direct gaan toepassen.

Elke ochtend begin ik met een affirmatie: “Ik eet 3 keer op een dag”. Deze affirmatie herhaal ik 10 keer hardop tegen mezelf. En elke keer als ik op het toilet zit herhaal ik hem nogmaals 5 x. Door hardop tegen mezelf te zeggen dat ik 3 keer op een dag eet, en dus geen tussendoortjes neem, beklijft het beter in mijn systeem zitten. Als ik trek krijg in iets lekker, plopt de zin weer in me op. Ik eet 3 keer op een dag. En dus kan ik dat tussendoortje simpel laten staan.

Doe het stapje voor stapje

Een andere tip die ik kreeg, is dat ik niet alles in één keer hoef te veranderen. Nu begin ik met 3 keer eten op een dag, en voel ik wat dat met mijn lijf doet. Over een tijdje ga ik mijn ontbijt aanpassen. Hoe reageert mijn lijf op havermout? Dat ga ik 2 weken uitproberen. En hoe reageert mijn lijf op een eiwitshake? Ook dat ga ik 2 weken uitproberen. Op die manier leer ik weer te voelen wat voeding met mijn lijf doet. Pas als ik helder heb welk ontbijt wel of niet werkt voor mij, ga ik verder met de lunch. Lekker overzichtelijk en stapje voor stapje.

Ik hoef dus helemaal geen dieet te volgen. Wat namelijk voor jou heel goed werkt, hoeft voor mij helemaal niet te werken. Ik mag gaan onderzoeken wat mijn lijf nodig heeft, en het dat geven. Dit is voor mij een hele nieuwe insteek op gezond eten, en ik ben vol vertrouwen dat me dit een duurzame verandering in mijn eetgewoonte gaat opleveren.