Mijn zoon (groep 8) kwam afgelopen week thuis. Hij had op school voorlichting gehad over verslaving. Het ging over allerlei soorten verslavingen, zoals alcohol, roken, drugs, gamen, gokken en seks. Er was iemand op school die zelf verslaafd was geweest, en daar heel open over vertelde. Mijn zoon was diep onder de indruk. En ik vroeg me alleen maar af hoe ik mijn kind kon beschermen tegen verslaving.

“Mam, waarom zou je ooit beginnen met roken of drugs? Ik snap het echt niet! En waarom zou iemand als zo jong seks willen?”

Gelukkig is mijn zoon nog heerlijk bleu, en heeft hij nog weinig benul wat er zich in de echte wereld allemaal afspeeld. En toch vinden wij het belangrijk deze onderwerpen ook thuis te bespreken. Wij kiezen ervoor alles bespreekbaar te maken. Geen dingen verbieden, maar aangeven dat als ze nieuwsgierig zijn, dat we ze dan graag daarin helpen of er meer over vertellen.

Wij hebben liever dat onze kinderen een biertje, een sigaretje of een jointje proberen in het bijzijn van ons, dan dat ze met leeftijdsgenoten op straat gaan uitproberen. Maar lastig vind ik het wel.

Alles is binnen handbereik

Kinderen hebben tegenwoordig alles binnen handbereik. 3 klikken op internet, en alles is te krijgen. Op elke voortgezet onderwijs is drugs te krijgen, ook al doet de school nog zo zijn best dit tegen te gaan. Spannend voor ons als ouders, maar juist daarom zo belangrijk in gesprek te zijn met je kinderen. Want volgens mij is in gesprek blijven de enige manier om je kind te beschermen tegen welke verslaving dan ook.

Natuurlijk is hier verbinding super belangrijk. Weet wat er zich in het leven van je kind afspeelt. Zorg ervoor dat ze je weten te vinden als het even lastig is. Doe moeite om hun vrienden te leren kennen. Stel je huis open voor chill avonden, ook al zou je liever alleen met je gezin op de bank zitten. Wees open als ze vragen stellen. En wees ook eerlijk als je het antwoord niet weet, maar ga samen op zoek, zodat je antwoorden vindt.

Wees een handig voorbeeld

Wees een handig voorbeeld, en wees je eigen verslavingen de baas. Door zelf te roken, geef je een voorbeeld aan je kind. Door zelf onhandig eetgedrag te vertonen, geef je een voorbeeld aan je kind. Door zelf alcohol te drinken, geef je een voorbeeld aan je kind. Wees je bewust van het voorbeeldgedrag dat jij laat zien. En zoek hulp als je zelf je verslaving niet kan overwinnen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Verslaving… ik hoop er (als moeder) nooit mee te maken te krijgen.