Een dilemma voor veel huizenbezitters. Gaan we onze hypotheek aflossen of niet. Ik hield me hier eigenlijk nooit mee bezig. Onze hypotheek wordt gewoon elke maand automatisch afgeschreven, en dat vind ik wel prima.

Maar in de afgelopen weken komt steeds hetzelfde boek in mijn vizier. Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann. Ik kwam het tegen in een aantal winkels en vervolgens een aantal keer op internet. Toen ik op Netflix ook nog een serie over hypotheek vrij wonen tegen kwam was het me wel duidelijk.

Hier heb ik me in te verdiepen.

Afgelopen week ben ik begonnen met het lezen Hypotheekvrij! en ik ben enorm verrast. Of eigenlijk meer: geschokt. Jaren geleden toen we onze hypotheek afsloten voor ons eerste huis namen we het advies van onze hypotheekadviseur zonder er verder over na te denken aan. En ook bij het oversluiten dachten we dat de adviseur wel zou weten waar hij het over had. Nu weet ik dat niet zo zeker meer.

Ik ga me toch maar eens verder grondig verdiepen in wat onze hypotheek voor ons betekent. Want zeg nou zelf, als we kunnen besparen doen we dat graag. Toch?

Geldzaken zorgen vaak voor stress

Voor veel mensen geldt dat hun financiële situatie zorgt voor stress. En de meeste stress wordt veroorzaakt omdat we eigenlijk niet heel goed weten hoe we ervoor staan. Ja, we hebben aan het eind van ons geld nogal eens een stukje maand over. Maar echt verdiepen in onze financiële situatie doen we niet. We steken liever onze kop in het zand.

Maar als je een ontspannen gezinsleven wilt, is ook geld daar een belangrijk onderdeel in. Zorg dat je wéét waar je geld naar toegaat. Bespaar waar het kan. Maak keuzes. Je kinderen hoeven niet alles te krijgen wat ze willen. Vaak zijn we gelukkiger met iets waar we een tijdje op hebben moeten wachten.

Wat jullie moeten doen met je hypotheek: aflossen of niet, dat kan ik je niet vertellen. Ik weet alleen wel dat wij eens grondig op onderzoek uit gaan. Te beginnen bij het blog van Gerhard zelf.