Stel jij handige prioriteiten voor jezelf? Ik vind het soms toch zo vreselijk lastig! Er is zoveel te doen op een dag. Ik wil werken, de kinderen helpen met hun huiswerk, opruimen in huis. Maar ook wil ik eigenlijk nog even wandelen met de hond, hardlopen, met manlief in de jacuzzi of lekker om het kampvuur. Maar wanneer moet ik dat allemaal doen? Zoveel tijd is er niet. Maar je hoeft niet alles zelf te doen. Je hebt keuzes te maken. Prioriteiten te stellen. Dingen uit te besteden of helemaal niet te doen.

Halveer je to-do-lijst

Om te beginnen ben ik gaan kijken naar wat er allemaal op mijn to-do-lijst stond. En ik ben gaan schrappen. De helft van wat er op mijn lijstje stond was eigenlijk al achterhaald. Je hoeft niet alles zelf te doen, maar je hoeft ook niet alles te doen. Dat scheelde enorm! De lijst werd al bijna de helft korter.

Vervolgens ben ik gaan kijken of er dingen bij waren die door iemand anders gedaan konden worden. Want ja, je hoeft niet alles zelf te doen. Band plakken? Kan mijn jongste zoon veel beter, en die vind het ook nog eens leuk om te doen. Mijn oudste zoon helpen herinneren dat hij zich moet aanmelden voor zijn werkdagen volgende week? Hij is 16, dat kan hij prima zelf, en anders leert hij er alleen maar van als het mis gaat. Bedenken waar we naar toe gaan op vakantie? We gaan met ons vieren, dus hoezo moet ik dat allemaal bepalen? Er verdwenen weer heel wat taken van mijn lijst. Heerlijk!

Prioriteiten stellen

Tot slot ben ik prioriteiten gaan stellen. In plaats van alles te willen doen, ben ik keuzes gaan maken. Wat moet nu, en wat kan wachten. Ik begon met het maken van een hitlist. Een lijstje met maximaal 3 dingen die ik die dag in elk geval gedaan wilde hebben. Meer mag, maar als deze 3 dingen zijn gelukt is mijn dag geslaagd.

Elke ochtend schrijf ik 3 dingen op mijn whiteboard en in mijn schift. Ja dubbelop, dat werkt voor mij heerlijk. In mijn schrift vink ik het later op de dag af, en het whiteboard staat midden in de ruimte waar ik werk, dus die zie ik geregeld. Dat maakt dat ik er steeds aan herinnerd wordt.

Maar die hitlist dus. Ik bepaal aan het begin van de dag welke 3 taken ik die dag gedaan wil hebben. En dat kan van alles zijn. Zowel zakelijk als privé. Kinderen helpen met hun huiswerk, sporten, theedrinken, wandelen, werken, verzekeringen uitzoeken, het maakt niet uit. Welke dingen wil ik vandaag gedaan hebben, zodat mijn dag geslaagd is?

Krulletjes zijn zoveel leuker dan vinkjes of kruisjes

Als ik één van die taken heb gedaan komt er een krulletje voor. Vind ik veel leuker dan een vinkje of een kruisje, dus een krulletje. Ik doe die dag eerst deze 3 dingen van mijn hitlist. Heb ik 3 krulletjes dan is mijn dag dus helemaal geslaagd. Dan heb ik gedaan wat ik wilde doen. En het mooie is dat ik dan meestal nog heel veel tijd over heb om nog veel meer te doen. Ik ben dus super productief. Elke dag weer. Zelfs in het weekend. Dan zet ik er dingen op als: onkruid trekken, de was opvouwen, daten met mijn lief. Werkt voor mij super goed.

Lijkt het jouw ook fijn om niet alles meer te hoeven doen? Om gewoon keuzes te kunnen maken. Om tijd voor jezelf te kunnen nemen? Maak dan eens een hitlist (of lees ons e-book voor meer tips) Stel jezelf maximaal 3 taken per dag. Zorg dat je zo snel mogelijk die dingen hebt gedaan, dan is je dag al gehaald. Alles wat je meer doet is dan bonus. En vergeet niet, je hoeft niet alles zelf te doen!

Liefs,

Jessica