Wat is jouw plek in het familiesysteem? Sta je hier wel eens bij stil? Ik vind het echt super interessant hoe dit werkt. Tijdens de jaaropleiding 2017 van 365dagensuccesvol ben ik er voor het eerst mee in aanraking gekomen, met familieopstellingen. En pas geleden heb ik het boek De Fontein gekocht van schrijfster Els van Steijn. Zij gebruikt de fontein als metafoor voor hoe de liefde en energie zou moeten stromen in een familiesysteem. Ze geeft in haar boek duidelijk weer hoe belangrijk het is om als kind in de bak onder de bak van je ouders te staan. Je ontvangt als het ware uit de bak boven je voldoende energie en liefde om in flow te leven. Op het moment dat jij opstijgt uit je eigen bak, en in de bak van je ouders of zelfs daarboven komt, maak je niet meer optimaal gebruik van de fontein. Je staat dan niet meer op jouw plek in het familiesysteem.

Jij ontvangt van je ouders

Het is super interessant om te kijken op welke plek jij staat. Want pas als jij op je eigen plek staat voel je dat je leven stroomt. Dat je vol liefde bent. Je kan je het familiesysteem voorstellen als een fontein. Je voorouders staan met alle leden van die generatie in de bovenste bak. Daaronder de bak met je grootouders. Daar weer onder hangt de bak van je ouders. Jij hangt met je broers en zussen in de bak onder je ouders. En als je zelf kinderen hebt, dan hangen zij weer onder jou bak. Op die manier kan je misschien letterlijk voor je zien hoe het leven en de liefde van de bovenste bak steeds een bak naar beneden overstroomt. Jij ontvangt dus van je ouders, en zij weer van hun ouders. En jij geeft door aan jouw kinderen en zij weer aan hun kinderen.

Kan je je voorstellen dat het belangrijk is om in je eigen bak te staan? Op jouw plek in het familiesysteem? Want alleen dan maak je maximaal gebruik van de stroom aan energie en liefde. Als jij om wat voor reden dan ook bent opgestegen, en boven je ouders bent komen te staan, dan stroomt het niet meer. Dan ben jij systemisch gezien moeder van je moeder geworden. En dat kost bakken energie, en het is simpelweg niet jouw taak.

De reden dat je niet meer in je eigen bak staat kan van alles zijn. Je hebt het lot van één van je ouders overgenomen, maar het is niet jouw taak dit lot te dragen. In De Fontein lees je er alles over. Echt een aanrader.

Het familiesyteem toleert geen gaten

Feit is dat een familiesysteem geen gaten tolereert. Dus als jouw moeder niet op haar eigen plek staat dan ga jij als kind haar plek innemen, met alle gevolgen van dien. Dat kan niet anders. Door op haar plek te staan profiteren jullie allebei niet meer van de fontein. Daarom is het van groot belang je eigen plek in het systeem in te nemen. Daarvoor heb je je moeder niet nodig. Je kan als volwassen kind je eigen lot aankijken en accepteren, en daarmee op je eigen plek komen te staan. Dat kan onder andere door middel van een familieopstelling of door het lezen van De Fontein. Je zal verstelt staan van het resultaat als je eenmaal jouw plek in het familiesysteem inneemt. Ik ben er super enthousiast over en ga er zeker meer over lezen.