Ik las laatst een artikel met een hele duidelijk boodschap. Jongeren hebben maar één klacht: ze willen meer tijd met hun ouders doorbrengen.

Wow! Die zag ik niet aankomen. Tegenwoordig denken we vaak dat de jeugd egoïstisch is. Dat ze alleen maar aan zichzelf denken, erg op zichzelf zijn. Er wordt gezegd dat jongeren steeds meer moeite krijgen met contact maken met anderen, omdat ze er steeds minder mee oefenen. Er wordt niet meer met vrienden gevoetbald, geen hutten meer gemaakt. Waarom? Omdat ze in onze ogen te druk zijn met hun Playstation of ander digitaal apparaat. Omdat ze alleen maar op zichzelf zijn.


Maar zou het ook kunnen dat ze een onhandig voorbeeld hebben thuis?

Waarom zitten onze kinderen zoveel achter een apparaat? Hoe druk zijn we zelf? Hoeveel tijd nemen wij om ons echt te verbinden met onze kinderen? Hoeveel tijd brengen wij met ons gezin door, zonder dat we ons laten afleiden door onze telefoon, de televisie of onze laptops? Hoeveel tijd brengen wij zelf door met onze vrienden? Ik moet heel eerlijk bekennen dat er hier in huis heel wat dagen verstrijken zonder echt contact met elkaar te hebben. En dan hebben wij geluk dat we bijna elke dag samen eten. Dat is één van de weinige momenten dat we elkaar echt spreken.

Hoeveel tijd is er om een goed gesprek te voeren. Om te kijken waar we samen naar toe willen als gezin. Waar we naar toe willen op vakantie. Waar we graag zouden willen wonen. Hoe het op school gaat. En dan niet alleen te horen krijgen “goed”, maar echt doorvragen hoe het met onze kinderen is. Want pas als je samen de belangrijke dingen in jullie leven bespreekt, is er sprake van verbinding.


Prioriteiten stellen

Als ik het artikel mag geloven zal het aan onze jongeren niet liggen. Zij willen graag meer tijd doorbrengen met hun ouders. Dus dan is het toch aan ons om het initiatief te nemen? Prioriteiten te stellen, het goede voorbeeld te geven. Dan is het toch onze taak als ouders om de eerste stap zetten om ons weer echt te verbinden met onze kinderen? Ze te laten zien hoe je gezonde relaties opbouwt en onderhoudt.

Hoe je dat doet? Zoek het in de kleine dingen. Leg gewoon je telefoon wat vaker weg, zodat je aandacht kan hebben voor je kinderen. Laptop uit, televisie uit. Stel voor om een spelletje te doen, in plaats van met elkaar op de bank te hangen. Investeer in elkaar. Ga een wandeling maken, of voetballen in de tuin. Het maakt niet uit, als je maar tijd vrijmaakt voor wat echt belangrijk is. Je gezin.