Stel jij handige prioriteiten voor jezelf? Ik vind het soms toch zo vreselijk lastig! Er is zoveel te doen op een dag. Ik wil werken, de kinderen helpen met hun huiswerk, opruimen in huis. Maar ook wil ik eigenlijk nog even wandelen met de hond, hardlopen, met manlief in de jacuzzi of lekker om het kampvuur. Maar wanneer moet ik dat allemaal doen? Hoe moet ik de juiste prioriteiten stellen?

Maak een hitlist

Het liefst wil ik alles doen. Gewoon doorknallen tot ik alles van mijn lijstje heb afgevinkt. Met als resultaat…. STRESS! Altijd een gejaagd gevoel, want ik ben nog lang niet klaar. Niet handig dus. Ik had keuzes te maken. Dat doe ik nu door de dag te starten met een hitlist. Elke ochtend schrijf ik 3 dingen op mijn whiteboard en in mijn schift. Ja dubbelop, dat werkt voor mij heerlijk. In mijn schrift vink ik het later op de dag af, en het whiteboard staat midden in de ruimte waar ik werk, dus die zie ik geregeld. Dat maakt dat ik er steeds aan herinnerd wordt.

Keuzes maken

Maar die hitlist dus. Ik bepaal aan het begin van de dag welke 3 taken ik die dag gedaan wil hebben. En dat kan van alles zijn. Zowel zakelijk als privé. Kinderen helpen met hun huiswerk, sporten, theedrinken, wandelen, werken, verzekeringen uitzoeken, het maakt niet uit. Welke dingen wil ik vandaag gedaan hebben, zodat mijn dag geslaagd is?

Krulletjes zijn zoveel leuker dan vinkjes of kruisjes

Als ik één van die taken heb gedaan komt er een krulletje voor. Vind ik veel leuker dan een vinkje of een kruisje, dus een krulletje. Ik doe die dag eerst deze 3 dingen van mijn hitlist. Heb ik 3 krulletjes dan is mijn dag dus helemaal geslaagd. Dan heb ik gedaan wat ik wilde doen. En het mooie is dat ik dan meestal nog heel veel tijd over heb om nog veel meer te doen. Ik ben dus super productief. Elke dag weer. Zelfs in het weekend. Dan zet ik er dingen op als: onkruid trekken, de was opvouwen, daten met mijn lief. Werkt voor mij super goed.

Prioriteiten stellen geeft rust

Lijkt het jouw ook fijn om niet alles meer te hoeven doen? Om gewoon keuzes te kunnen maken? De juiste prioriteiten te stellen? Om tijd voor jezelf te kunnen nemen? Maak dan eens een hitlist. 3 taken per dag. Zorg dat je zo snel mogelijk die dingen hebt gedaan, dan is je dag al gehaald. Alles wat je meer doet is dan bonus. Prioriteiten stellen geeft zoveel rust!