Pffff, dat hebben we weer gehad! Les 16 van Hardlopen met Evy. Ik trek trouw 3 keer per week mijn hardloopschoenen aan, maar ik vind het zó niet leuk. Ik ga echt sporten tegen mijn zin.

Vroeger was ik altijd in beweging. Ik turnde op een leuk nivo, en trainde daar zeker 20 uur per week voor. Daarnaast zat ik op de CALO, de sportopleiding in Zwolle, waar ik ook nog eens 20 uur per week sportte. Toen ik eenmaal klaar was met mijn opleiding was ik helemaal klaar met al dat sporten. Ik zei altijd dat ik mijn sporturen voor de rest van mijn leven al had opgemaakt. Maar ja, intussen ben ik de 40 gepasseerd, er zal er toch zo nu en dan een beetje beweging aan te pas moeten komen.

“We zijn toch een gezond bedrijf?”

Een tijdje terug zijn Jacquelien en ik gestart met Buitenkans Twente, en was ik van plan een opleiding te gaan doen. Bij de toelating hoorde ook een bepaalde fitheids eis. 5 Kilometer hardlopen binnen 35 minuten was één van die eisen. Dus… ik ging hardlopen. Nou, wat een succes. Jacquelien wist dat ik niet echt stond te springen, maar daagde me uit om eind van dit jaar samen een hardloopwedstrijd te gaan lopen. Buitenkans is tenslotte een gezond bedrijf.

Ik nam de uitdaging aan, en we begonnen samen te trainen met Evy, onze Belgische hardloopvriendin. We trainen apart, maar lopen in een week dezelfde lessen. Maar ik vind het dus echt niet leuk! 32 minuten lang vraag ik me af waarom ik dit in vredesnaam doe. Voor wie loop ik hier? Waarom heb ik deze uitdaging aangenomen? Ik kan toch ook gewoon stoppen? Zeggen dat ik afhaak. Dat ik het niet leuk vind.

Maar wat bereik ik dan?

Helemaal niks. Dan voel ik me niet fitter, niet gezonder. Dan wordt mijn conditie niet beter. Dan ben ik niet trots op mijn prestatie, 3 keer per week.

Vandaag, tijdens les 16 bedacht ik me dat ik misschien mijn gedachten eens moet aanpassen. Hoezo, sporten tegen mijn zin? In plaats van mezelf te vertellen dat ik het niet leuk vind, dat ik het niet kan, kan ik mezelf beter iets anders vertellen. Misschien kan ik tegen mezelf zeggen dat hardlopen heel gezond is. Dat het me steeds beter af gaat. Misschien kan ik me focussen op de vogeltjes die me aanmoedigen, of de frisse lucht in het bos. Of ik vertel mezelf dat ik Jacquelien enorm motiveer door zelf 3 keer per week te gaan trainen. En ik laat mijn kinderen zien dat het belangrijk is tijd voor jezelf te nemen. In jezelf te investeren.

Misschien moet ik dat de volgende keer maar eens tegen mezelf zeggen, want daar word ik nu al enthousiaster van.