test blog

 

Ik heb sinds een paar weken de tv de deur uit gedaan.

Wat.. Ik hoor je denken ..                

Dat was van vele de reactie.En wat doe je nu dan? en hoe reageerden de kinderen ?

 

Ik had al  maanden de gedachten dat ik geen tv meer wilde,Ik had sinds 1 jaar pas een “platte tv”daarvoor had ik nog z,n eentje die niet te tillen was en als er een monteur kwam die zei oeps bestaan deze tv,s nog ik weet niet of ik daar nog wel de juiste martiaal voor heb. Ik hechte totaal geen waarde aan de tv. Ook stond mijn tv in een kast verstopt zodat hij niet opviel in huis.  

Ik moest mijn abonnement voor mijn mobiel regelen en bij hun had ik ook de tv en internet geregeld ,Ik dacht ik ben er toch laat ik eens vragen of ik alleen een abonnement kan hebben met  internet. Ja dat kan , zal ik het meteen regelen ? Nou ja doen maar… en zo was de knoop door gehakt. Voelde eerst even heel raar maar een keer thuis was het helemaal oke, De tv ging meteen de woonkamer uit  en de kast op marktplaat  . Weekend er na mijn huiskamer aangepakt.

 

Wat een ruimte …

En niet alleen in mijn woonkamer maar ook in mijn hooft. En financieel scheelde dat ook.

Ik heb nog nooit ze veel gelezen  of gewoon lekker gezeten niets doen. Ik ben meer gaan bewegen.


Raar eigenlijk  hoe dat werkt eerst was ik bezig met  vanavond komt die serie er op dus plande ik daar de avond op in en had soms het gevoel dat ik heel druk was omdat ik om 20.30 voor de tv moest zitten en dat heb ik nu niet meer. Nieuws keek ik toch al niet dus dat mis ik helemaal niet .

Wat gebeurt er eigenlijk  Als je de tv aan doet: Ik heb eens op internet aan het struinen  geweest als je op het aan-knopje drukt, dan gebeurt er meteen heel veel. Het geluid springt aan en op het beeldscherm gebeurt van alles. "Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat we kijken naar iets dat nieuw is in onze omgeving. Dat doen dieren ook. Het beeld en het geluid verandert zo vaak, dat we er naar moeten kijken. Als je denkt dat je kan studeren terwijl je tv kijkt, dan heb je het mis. Het is bijna onmogelijk om je op iets anders te concentreren als je tv kijkt:

Na 30 minuten: als je een tijdje tv kijkt, dan raakt je lichaam in een relax-modus en wordt er endorfine (ook wel het geluksstofje genoemd) aangemaakt. We voelen ons dus blij als we tv kijken. Dat verklaart ook waarom tv kijken zo verslavend is; we willen zo blij en relaxed blijven! Veel meer gebeurt er eigenlijk niet als je tv kijkt, je hersenen doen het een beetje op de automatische piloot. 

Als je de tv uit doet: oké, morgen moet je weer vroeg op, nu moet je de tv écht uit doen. Grote kans dat je dit heel jammer vindt. Dit komt doordat je lichaam ineens stopt met het aanmaken van endorfines, daardoor voel je je na het tv kijken soms moe of zelfs verdrietig. 

 

Zo kan ik nog wel even door gaan. Ik ben nu paar weken verder tv loos en heb geen moment nog spijt gehad.

Ps: de kinderen keken al geen tv meer beneden die hebben een tv op hun kamer voor het gamen.. 


Groetjes Jacquelien


Over de schrijver