Mijn ouders zijn al weer 43 jaar getrouwd. 25 juni 1976 was de grote dag en nog steeds zijn ze super gelukkig met elkaar. Natuurlijk is er in elke relatie wel eens iets, maar wat mij vooral opvalt in het huwelijk van mijn ouders is dat ze tijd nemen voor elkaar en daarnaast ook elk hun eigen ding hebben.

Toen mijn broertje en ik nog klein waren, werkte mijn vader 6 dagen per week, maar op zaterdag kwam hij regelmatig thuis met een bos bloemen van de markt voor mijn moeder. Altijd als hij weggaat en als hij thuiskomt, kust mijn vader mijn moeder. Nog steeds.

Samen op pad

En ik herinner me niet anders, dan dat we elke zaterdagmiddag met ons gezin weg gingen. Even naar een tuincentrum, ergens een kopje koffie drinken, een stukje fietsen. En als mijn broertje of ik een wedstrijd hadden, dan zaten mijn ouders samen op de tribune om ons aan te moedigen. We brachten best veel tijd samen door. Elke zaterdag naar mijn ene oma en opa op de koffie, en op zondag naar de andere.

We hadden een hond, Basco, dus elke avond na het eten werd er gewandeld of gefietst. Samen naar buiten, het bos in.

Ook onze vakanties waren fijn. We gingen altijd kamperen. Met de vouwwagen naar Zwitserland of Oostenrijk. Wandelen in de bergen, wandelstokken maken met ons eigen zakmes, verstoppertje spelen als we weer op de camping waren.

Doe je eigen ding

Maar naast al die dingen samen, hebben mijn ouders ook altijd hun eigen ding gedaan. Mijn vader fietst graag met de “jongens” van de tourclub. En mijn moeder loopt met mijn oom en tante. Elke zaterdagochtend zijn ze zeker om 8 uur al op pad, maar als ze thuis zijn dan gaan ze er nog steeds met z’n tweetjes op uit.

Mijn ouders zijn voor mij een voorbeeld voor hoe je een relatie goed kan houden. Je eigen ding doen, elkaar respecteren, en daarnaast voldoende tijd te nemen voor elkaar.

Zo wil ik het ook!