Ik ben verslaafd!

lk dacht altijd dat dat bij mij niet het geval was. Ik rook niet, drink zelden een glaasje alcohol, heb nog nooit van mijn leven drugs gebruikt. Dus nee, ik ben echt niet verslaafd.

Maar is dat eigenlijk wel waar? 

Net als veel anderen, en ik hoop jij niet, ben ik altijd maar druk. Nooit tijd voor mezelf. Altijd maar rennen, en zorgen dat ik al die ballen in de lucht houdt. 

Is dat niet eigenlijk ook een vorm van verslaving?

Altijd maar dat gevoel willen hebben dat ik er toe doe. Dat ik belangrijk ben. Altijd maar bevestiging willen dat het goed is wat ik doe.
Maar kan ik intussen nog zonder dat gevoel? 

Ik wist dat ik een probleem had. En dat ik een erg onhandig voorbeeld was voor mijn kinderen. Maar hoe los je zoiets op? Hoe ga je zo’n verslaving te lijf?

Ik besloot mijn gedachten een tijd te onderzoeken.Wat dacht ik nou eigenlijk als ik weer als een kip zonder kop rond rende?

Het waren gedachtes als: “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik hoor er niet bij”, “Ik mis van alles als ik er niet bij ben”, “Zonder mij gaat het vast fout”.

Vast gedachtes die jij herkent. Maar wat zeg je eigenlijk met dit soort gedachten? Wat vertel je je kind hiermee?

Juist! Je zegt eigenlijk tegen je kind dat het pas goed is als het zichzelf voorbij loopt. Dat het niet belangrijk is goed voor jezelf te zorgen. Dat rusten en tijd voor jezelf nemen niet nodig is. 

Maar dat is het juist wel!

Onderzoek je gedachten eens een tijdje. Zijn deze gedachten wel waar? Of kan je meer helpende gedachten hiervoor in de plek stellen?

Stel prioriteiten. Kies wat er voor jou toe doet. Zeg “nee” tegen de dingen die jou niet gelukkig maken. Kies voor je gezin. Voor je het weet zijn ze de deur uit!

En dan wil je toch niet dat ze net als jou als een dolle doordraven? Dan wil je toch dat je kinderen gelukkig zijn? In balans zijn?

En hoe fijn is het als ze dan kunnen zeggen: “Dat heb ik van mijn moeder geleerd.”

Ik zet tegenwoordig wat vaker mijn laptop uit. Telefoon op stil. Boekje erbij, lekker in de zon. Gewoon even tijd voor mij, voor mijn gedachten. Weg met dat rennen en vliegen. Weg met die verslaving!