Selecteer een pagina

Als we met vrouwen in gesprek zijn, dan horen we vaak dat ze het idee hebben dat ze best goed voor zichzelf zorgen. Dat ze genoeg tijd voor zichzelf nemen, en goed in balans zijn. Maar als we dan vragen hoevaak hun hersenen eens uit staan, en hoe ze dat doen, dan wordt het vaak stil. “Nee, daar heb ik het veel te druk voor. Ik ben wel de hele tijd aan het denken.” Maar hoe wil je ontspannen leven als je nooit rust neemt? Ons advies: Zet je hersenen eens uit!

Altijd maar bereikbaar

We leven in een bijzondere tijd. Toen wij opgroeiden was er nog ruimte om je te vervelen. Als we met vrienden af wilden spreken, dan deed je dat als je bij elkaar was. En je hield je gewoon aan die afspraak. Je kon niet op het laatste moment een appje sturen om de afspraak of de locatie te wijzigen. Je had gewoon contact met elkaar.

En je was niet altijd bereikbaar. Soms was je gewoon thuis. Had je gesprekken met je ouders of je broers en zussen. Of je verveelde je. Er was niet continu iets zinnigs op tv. En je ging naar buiten om te voetballen of klom in bomen.

Ons leven is de afgelopen jaren enorm veranderd. We kunnen niet meer zonder onze telefoon (met internet natuurlijk), televisie, laptop, tablets. We zijn 24 uur per dag bereikbaar, en hebben toegang tot alle mogelijke informatie. We hoeven er ons huis niet meer voor uit. Dat betekent ook dat je hersenen nooit meer uit staan. En juist dat is zo belangrijk om op te laden. Even je hersenen “uit” te zetten. Dus zet letterlijk dat geluid van al die apparaten uit. Geen piepjes, belletjes, en plingeltjes.

Zet je hersenen eens uit

Je kan niet altijd actief zijn. Dat is niet gezond. Het altijd maar “aan” staan maakt dat veel Nederlanders stressklachten ervaren. Tijd voor jezelf nemen is super belangrijk om op te laden. En het liefst vul je die tijd voor jezelf met activiteiten waardoor je hersenen tot rust kunnen komen. Dat is alles waarbij je geen nieuwe informatie opneemt.

  • Sociale media? Nee, je hersenen zijn actief.
  • Boekje lezen? Nope, je leert nieuwe dingen
  • Podcast? Helaas, ook teveel nieuwe informatie die je moet verwerken.
  • Netflix? Ook niet handig.

Maar wat dan wel?

Staar eens een paar minuten naar buiten. Luister een meditatie (deze app is echt een aanrader). Of maak een lekkere wandeling. Luister eens een fijn muziekje waardoor je hersenen tot rust komen. Werk een uurtje in de tuin of ga een middagje naar de sauna. Er zijn genoeg dingen te verzinnen waarbij je hersenen niet aan het werk hoeven. Neem die tijd.

Kinderen luisteren niet naar wat je zegt

Als hersenen de rust krijgen die ze nodig hebben, verhoogd je weerstand. Je voelt je meer ontspannen en gelukkiger. En weet je wat wat ons betreft het mooiste is? Je geeft je kinderen een geweldig voorbeeld. Kinderen luisteren niet naar wat je zegt, ze kijken naar wat je doet. Zet jij je hersenen eens uit, dan zien zij wat het effect daarvan is. En misschien gaan ze je wel na doen. Misschien leggen ze ook die telefoon of de afstandsbediening aan de kant en is er ruimte voor een goed gesprek.

 

Liefs,

Jessica