lichamelijke klachten
01/25/2024
1 min
0

Lichamelijke klachten, mentale oorzaak

01/25/2024
1 min
0

Lichamelijke klachten kunnen een mentale oorzaak hebben. Het menselijk lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden, en veranderingen in de mentale gezondheid kunnen zichtbaar worden in fysieke symptomen. Misschien ken je het wel. Je hebt al maanden last van je nek. Je gaat regelmatig naar de fysio, maar het helpt niks, of maar voor korte tijd. Maar wat nou als de oorzaak van die klachten helemaal niet fysiek is? Misschien heb je "gewoon" meer ontspanning nodig. Dan heb je dus iets anders te doen dan de fysiotherapeut bezoeken.

Of misschien slaap je al tijden slecht, en neem je het voor lief, want je moeder had dat vroeger ook. Maar wat als die slaapproblemen veroorzaakt worden door stress. Dan helpt het dus niet om een slaaptabletje te nemen. Dan bestrijd de je symptomen. En zolang de je oorzaak niet aanpakt zal er niks veranderen. Behalve dan dat je de plaatselijke apotheker sponsort.

etherische olie

Neem liever elke dag de tijd om te ontspannen. Maak een lekker hoekje in huis, zorg dat je niet gestoord wordt. Zet je diffuser met een fijne olie aan.  Zet een lekker muziekje of fijne meditatie op en geniet. Helpt waarschijnlijk veel beter dan een slaaptabletje.


Enkele voorbeelden van hoe lichamelijke klachten verband kunnen houden met de mentale toestand:

  1. Stress en spanning: Langdurige stress en spanning kunnen leiden tot fysieke symptomen zoals spierspanning, hoofdpijn, maagklachten, en slaapproblemen.


  2. Angst: Angststoornissen kunnen gepaard gaan met symptomen zoals een snelle hartslag, kortademigheid, trillen, zweten en spijsverteringsproblemen.


  3. Depressie: Depressie kan leiden tot vermoeidheid, veranderingen in eetlust, slaapproblemen en lichamelijke pijn zonder duidelijke oorzaak.


  4. Psychosomatische aandoeningen: Sommige lichamelijke klachten hebben geen duidelijke fysieke oorzaak en worden psychosomatisch genoemd. Deze kunnen voortkomen uit emotionele factoren en stress.


  5. Somatisatie: Dit verwijst naar het omzetten van psychische spanning in fysieke symptomen. Mensen met somatisatiestoornissen ervaren vaak langdurige en terugkerende lichamelijke klachten zonder duidelijke medische verklaring.


Het is belangrijk op te merken dat niet alle lichamelijke klachten altijd gerelateerd zijn aan de mentale gezondheid. Soms kunnen ze worden veroorzaakt door puur fysieke oorzaken. 

Het is altijd verstandig om aandacht te besteden aan de verbinding tussen lichaam en geest, en als lichamelijke klachten aanhouden of terugkeren, kan het raadzaam zijn om zowel medische als mentale gezondheidsprofessionals te raadplegen. Een holistische benadering, waarbij zowel de fysieke als mentale aspecten worden overwogen, kan tot een beter begrip en behandeling leiden.

Reacties
Categorieën