Keuzes maken
06/11/2024
6 min
0

Vaardigheden om je doelen te bereiken

06/11/2024
6 min
0

Om je doelen te bereiken heb je een aantal vaardigheden nodig. Dingen die het makkelijker maken om te bereiken wat jij wilt. Deze vaardigheden helpen je om obstakels te overwinnen, gemotiveerd te blijven en uiteindelijk succesvol te zijn. Hieronder een aantal belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt om je doelen te halen:

1. Kiezen

Om je doelen te bereiken heb je keuzes te maken. Als je geen keuze maakt, dan is er veel te veel te doen. Je kan nu eenmaal niet alles. In elk geval niet alles tegelijk.


Vaak horen we dat mensen niet weten wat ze willen. “Ik heb geen doelen” wordt er dan gezegd. En dat is helemaal niet waar. Je hebt wel doelen, je maakt alleen geen keuze en dus gebeurt er niks. Maar niet kiezen is ook kiezen.

Kies je niet gericht voor een paar doelen, dan kies je dus om door te leven zoals je dat altijd hebt gedaan. Je leven raast voorbij. Je wordt onderdeel van het plan van iemand anders. En als je dan straks op je sterfbed ligt, dan heb je waarschijnlijk spijt. Spijt dat je niet geleefd hebt zoals jij dat wilde. Dat je niet jouw dromen hebt nagestreefd. En dan is het te laat.

Te laat… Dat is het nu nog niet, dus kies! Je kan het niet fout doen. Een keuze is een keuze tot je een andere keuze maakt. Een keuze is niet voor eeuwig, je kan er over een tijdje gewoon op terugkomen. Als jij daarvoor kiest.


Lees hier waarom je doelen zou moeten stellen.

2. Prioriteiten Stellen

Prioriteiten stellen heeft wel wat weg van keuzes maken. Nogmaals, je kan niet alles. In elk geval niet alles tegelijk. Stel dus prioriteiten. Wat is het belangrijkst voor je. Welke 3 dingen ga jij vandaag doen die je verder helpen richting je doelen?

Een mooie vraag om jezelf elke ochtend te stellen is: “Wat kan ik vandaag doen, waardoor al die andere dingen overbodig worden?”

Op die manier heb je focus, en je zult zien dat er elke dag weer een aantal taken van je to-do lijst geschrapt kunnen worden. Die simpelweg niet meer nodig, omdat jij slimmere prioriteiten hebt gesteld.


plannen


De Eisenhower Matrix kan je helpen om te beslissen welke taken je eerst moet aanpakken.

3. Plannen en Organiseren

Dit is waarschijnlijk onze favoriete vaardigheid. Plannen en organiseren. Welke tools je gebruikt bepaal je zelf, maar doe het in elk geval. Kies voor een planner, to-do lijstjes, apps om je taken in bij te houden. Er zijn opties genoeg, dus kies wat voor jou werkt. Misschien is het wel een combinatie van verschillende dingen.

Een overzichtelijke, simpele planner echt een must. Neem een vast moment per week om de komende week te plannen. Hierdoor houd je overzicht, mis je geen belangrijke deadlines of afspraken en kom je niet in de verleiding om teveel taken op een dag te proppen. Scheelt enorm veel stress én je hebt voldoende tijd om aan onze doelen te werken. En om even helemaal niks te doen. Ook belangrijk!

planner

4. Uitstelgedrag overwinnen

Als je je doelen wilt behalen, heb je te stoppen met uitstellen. Uitstelgedrag wordt vaak veroorzaakt doordat je iets hebt te doen waarvan je weet dat het moet gebeuren, maar waar je ook tegenop ziet. Misschien vind je het spannend, of vind je het gewoon een stomme taak. Helaas…. Als je je doelen wilt behalen is het niet altijd alleen maar leuk.

Maar hoe stop je dan met uitstellen? Daarvoor zijn verschillende strategieën. Hieronder noemen we er een paar. Probeer ze uit en ontdek wat voor jou werkt.

  • Maak je doelen niet te groot. Het moet wel haalbaar zijn. Stel je wilt 25 kg afvallen, dan zal dat niet morgen behaald zijn. Knip dit doel in kleinere doelen. Kies dus eerste voor 5 kg eraf, of zelfs voor 3. Maak je doelen zo klein mogelijk, en vier elk succes. Bepaal vooraf hoe je successen gaat vieren, en maak er echt een feestje van. Door successen te vieren blijven je hersenen gemotiveerd om met dit doel aan de slag te blijven. En het is natuurlijk ook gewoon leuk.
  • Doe het samen. In je eentje 4 keer per week sporten is toch echt minder leuk dan samen met een vriendin of je partner. Door samen aan een (soortgelijk) doel te werken kan je elkaar stimuleren en motiveren om in beweging te blijven. Je houdt elkaar accountabel.
  • Maak het leuk. Heb je een vervelende taak uit te voeren om je doel te behalen? Zet een muziekje op. Zorg voor een fijne ruimte om in te werken.
  • Maak het zichtbaar. Hang je doelen op in je huis. Als je dagelijks je doelen in het zicht hebt en er dus dagelijks mee geconfronteerd wordt, ben je eerder geneigd die vervelende taak uit te voeren en in beweging te blijven.

5. Flexibel zijn

Soms lopen dingen niet zoals gepland. Misschien word je ziek, verlies je je baan of krijg je een blessure. Je hebt enige flexibiliteit nodig om je doelen te kunnen behalen. Of misschien moet je zelfs je doel wel bijstellen. Dat is helemaal niet erg. Een doel hoeft niet perse behaald te worden. Het geeft je richting in je leven. Maar als blijkt dat deze route je niet bevalt, of er ligt een obstakel op je route, dan pas je gewoon de route aan. Er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden.

6. Modelleren

Om je doelen te behalen is het slim om te leren van anderen die het al eerder hebben gedaan. Dit noemen we modelleren. Onderzoek: Hoe hebben zij het aangepakt? Wat hebben zij wel of juist niet gedaan om dit doel te bereiken. Doe dat ook! Waarom zou je zelf dure fouten maken als iemand anders dat al voor je heeft gedaan?

Tegenwoordig kan je alles gratis op internet vinden. Typ je vraag in Google en je hebt binnen 3 seconden het antwoord. Dit is een super waardevolle en laagdrempelige manier om te leren van anderen. De snellere route is om tijd met je rolmodel door te brengen en te investeren. Volg een webinar, ga naar een training. Investeer in tijd en geld om zo snel mogelijk en zo goed mogelijk resultaat te boeken.

7. Netwerken

We hebben het net al gehad over een strategie om uitstelgedrag te voorkomen. Daarin gaven we de tip om dingen samen te doen. Deze is zo belangrijk dat we hem hier nogmaals uitgebreid benoemen. Je netwerk is van groot belang.


Your network is your networth. 


Je netwerk is jouw netto waarde. De mensen die je kunnen ondersteunen en adviseren. Goede relaties die deuren openen, je nieuwe kansen helpen ontdekken, je een schop onder je kont geven als dat nodig is. Je netwerk is van onschatbare waarde. Zorg dus dat je hierin investeert. Geef voldoende tijd en aandacht aan de mensen die je verder kunnen helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een personal trainer, iemand die verstand heeft van voeding, een investeerder. Net wat jij nodig hebt om jouw doelen sneller en beter te kunnen behalen.

8. Reflecteren en evalueren

Regelmatige zelfevaluatie helpt je om je voortgang in beeld te krijgen en eventueel aanpassing in je strategie door te voeren. Reflecteer op wat goed gaat en wat beter kan. Wat heb je nodig om verbeteringen door te voeren, en wie kan je daarbij helpen. Wat ga je komende maand doen om dichter bij je doel te komen?

Bepaal een jaardoel, een kwartaaldoel, maanddoelen en zelfs weekdoelen of dagdoelen. Recflecteer hier periodiek op, maar minimaal eens per maand. Op die manier weet je of je nog op koers ligt, of dat je bij hebt te stellen. Ook ontdek je waar je zwakke punten liggen, zodat je deze kunt verbeteren.

Fouten maken is onvermijdelijk, maar wat belangrijk is, is hoe je ervan leert. Analyseer je fouten, ontdek de oorzaken en voorkom dat je opnieuw dezelfde fout maakt. Maak van fouten maken een feestje. Je hebt tenslotte weer een kans gecreëerd om jezelf te verbeteren.

Conclusie

Het bereiken van je doelen is work in progress. Je behaald je doelen niet van de ene op de andere dag. Daarvoor heb je in actie te komen. Je hebt dingen te doen die misschien spannend zijn, of op z'n minst nieuw of onbekend. Ontdek wat voor jou werkt . Welke stappen werken wel voor jou en welke niet. Doelen stellen en behalen is niet moeilijk, maar het gaat niet vanzelf. Blijf leren, blijf ontdekken en vraag hulp als dat nodig is.

Succes is een reis, geen bestemming.

Reacties
Categorieën